home pagina

Header home page2

149_0028Geachte Bezoeker

Hierbij wil ik een ieder die zich interesseert voor de scheepsbouw, langs het winschoterdiep,en in het verleden wellicht gewerkt heeft op deze werf, via deze weg de gelegenheid geven om dit stukje historie van een familiebedrijf te kunnen blijven behouden voor het nageslacht. Helaas zijn er van en voor de oorlogsjaren 1940/1945 weinig gegevens meer teruggevonden. Maar er is genoeg materiaal behouden gebleven om u via deze site van enige informatie te kunnen voorzien.

De werf Voorwaarts is eigenlijk al begonnen met bouwen van kleine bootjes en opduwers in de jaren dertig. Door intensief zoeken is het toch gelukt een heleboel gegevens en foto’s terug te vinden. Mede door gesprekken met oud werknemers en reacties van particulieren en van eigenaars van de schepen en met medewerking van het veenkoloniaal museum Veendam en het scheepvaart museum in Groningen, zijn er vele foto’s aan mij beschikbaar gesteld en/of komen uit de familiekring van de familie Hijlkema. Hiermee hoop ik dan ook dat er mogelijk in de toekomst enige informatie zal bijkomen waardoor deze site verder door uitgebreid kan worden door mij,Ook voor het verdere nageslacht van een scheepsbouwerfamilie Hijlkema zal blijven voort bestaan. Het is goed mogelijk dat u bij het bekijken van deze informatie op deze site, u dingen mist of/ wel zou kunnen toevoegen.

Deze site heb ik als oudste zoon van Eef opgezet om een stukje historie van de scheepsbouw die in Hoogezand/Sappemeer plaats vond en nog steeds plaats vind.
In de loop der jaren zijn er vele werven langs het winschoterdiep opgehouden te bestaan. Maar op deze manier blijft er toch nog stukje geschiedenis bewaard voor een ieder die hierin is geïnteresseerd.

Reacties zijn dan ook van harte welkom in het gastenboek
vermeld wel in het gastenboek wel graag even je e-mailadres
of stuur een e mail naar; info-scheepswerf-voorwaarts@ziggo.nl

Met dank aan een ieder die heeft bijgedragen aan informatie.

Webmaster: E J H Hijlkema

Made in maart  2008

Advertentie

6 gedachtes over “home pagina

 1. Mijn vader (Evert Scheper) heeft ook gewerkt bij scheepswerf “Voorwaarts”. Mijn ouders zijn op de avond van het fatale ongeluk nog uitgeweest met Eef Hijlkema, maar niet meegegaan naar Zuidlaren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goedendag. Bij de Herman Buisman staat “Gebr. R. Buisman’s Koninklijke Poedersuiker Fabriek, Zwartsluis”. Ik denk dat Gebr. daar weg moet en het was fabriek van Gebrande Suikerpoeder. De “R” staat voor Roelof. Mijn vader was mede eigenaar bij de Kustvaartonderneming Zwartsluis en heeft veel op de Buisman schepen gevaren. Ik ging ook regelmatig een reisje mee in de vakantie. Groet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij toeval zag ik deze site, leuk!
  Mijn vader, Albert Wolff, werkte ook bij Voorwaarts. Hij heeft er altijd met veel plezier gewerkt en er veel over verteld.
  Helaas is mijn vader vorig jaar overleden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s