Gastenboek /anekdotes

klik hier gastenboek   om naar het gastenboek te gaan

om eventueel te antwoorden op uw vragen ?
Laat  dan ook even uw mailadres achter.

leuke anekdotes en verhalen


N.a.v. uw vraag over wetenswaardigheden/ dingen omtrent de werf weet ik nog het volgende;
– in het nieuwsblad v.h. noorden van 22-05-1958 staat een foto van de aanleg van de dam. het is een overzichtsfoto genomen bij ‘de boer’ vandaan.
– johan en Eef bivakkeerden regelmatig bij ‘berg in de koele’ en ‘de boer’; misschien dat deze mensen nog iets weten.
weduwe annie berg-kugel woont naast ‘de rietzoom’ in kropswolde.
-boven het kantoor woonde een familie kornelis wiegman. ik weet niet of ze nog leven; ze zouden dan in de 90 moeten zijn. waar hun kinderen korrie, louise en rudie wonen weet ik niet.
-verder schiet me de naam roukema te binnen.

succes met uw zoektocht

hennie v.d. schuur (ik woonde in het molenhuisje aan de werfkade 83)


Goedenavond, als jongen vanaf 8 jaar reed ik elke dag langs de werven van de Korte Borgweg naar Foxham nar de Roomse school.Mijn voor ouders waren allemaal werkzaam in de scheepsbouw bij Bodewes.Regelmatig tref ik nog oude scheepsbouw collega,s aan en dan hebben we het over allerlei zaken maar regelmatig hebben we het dan over de voor ons ; mooiste coasters die er gemaakt zijn en dat zijn de Claudia, Constance en de Clarissa.

Natuurlijk is de Henriette Helleskov van Bodewes ook prachtig , maar nu zagen we eindelijk deze coasters .Elk van ons zocht jaren lang naar foto,s , totdat we uw site zagen.En inderdaad , we vergisten ons niet, het zijn zeldzaam mooi gelijnde schepen. Ben zelf ook afschrijver geweest dus heb er wel enige kijk op.

Ik weet dat de schepen oranje geschilderd waren. Onze vraag luidt : is er nog meer van deze coasters qua afbeelding??.

Mvg een oud scheepsbouwer die eerdaags weer terug gaat naar de scheepsbouw , mede omdat de Claudia weer op mijn laptop staat.

Harry Wieringa


Leuke foto van het personeelsuitje van voorwaarts. Mijn opa staat op deze foto zijn naam is Albert Slijm, en na even verder gekeken te hebben zag ik ook mijn oma staan  op de vierde rij de eerste van links (mevrouw met bril) ik zag dat haar naam bij u niet bekend is vandaar deze mail.

De naam van mijn oma is Anna slijm-Uden geboren op 11-08-1928 en jammer genoeg overleden op 29-05-2008.Ik zou het erg leuk vinden als haar naam bijgeschreven word.

Met vriendelijke groeten Anita Slijm


Geachte heer Hylkema,

Suzanna Markusse van de LVBHB, waar ik lid ben en aldaar aangesloten bij de werkgroep Oude Motoren en Opduwers, verzocht mij contact met u op te nemen omtrent mijn Opduwer Opduvel, het betreft inderdaad een zgn. armeluis-opduwer, waarschijnlijk destijds uitgevoerd met een A-ford motor oid. Ik heb hem gekocht zonder motor en eerst een 1cil blauw deutzje ingebouwd maar aangezien ik nogal Kromhoutfan ben. nu ingebouwd met een Kromhout gloeikop, ik heb een paar foto’s bijgevoegd.

Mocht u nog meer gegevens hebben omtrent deze Opduwer dan houdt ik mij van harte aanbevolen, er is mij nl. weinig tot niets van bekend, hij is gekocht van een scoutinggroep en deze wisten niet veel van de historie behoudens dat hij uit Leiden kwam en daar woonarkjes ed. gesleept had.

Groeten Jan van Leeuwen


Ik heb uw  website bezocht  en heb met bewondering kennis genomen van alles wat bij Voorwaarts van de helling is gekomen ,zelf heb ik in mijn jeugd jaren ook enkele jaren bij de firma Voorwaarts gewerkt als leerling ijzerwerker.

Ik kan me enkele schepen nog goed voor de geest halen .Waar mijn intresse in het bijzonder naar uit gaat ,is naar een oud ijzerwerker waarmee ik enige tijd heb samen gewerkt  in de jaren 1977 t/m 1981  Ik ben helaas zijn naam kwijt maar ,weet me te herinneren dat hij ooit een stalen plaat die uit de kraan viel op zijn voet kreeg , een paar tenen verloor en promt een paar dagen later weer op het werk aanwezig was .Ook meen ik mij te herinneren dat hij ooit bij een stakings aktie niet mee staakte .Volgens mij was hij een  streng gelovig man en woonde hij in Kolham .

Graag wil ik u vragen of mij kunt helpen met het traceren van deze  zeer gewaardeerde oud collega.

Mvg, Andreas van der Veen


Geachte heer Hijlkema ;

Toevallig kwam ik op uw website terecht en ontdekte daar een foto waar mijn schoonouders op staan.Mooie foto,maar zijn naam stond met een ?? en dat zou ik graag anders zien.Ik weet niet hoe lang of hij bij u in dienst is geweest, ik weet wel dat hij kraanmachinist was op de zwenkkraan in mijn ogen groot, voor de portaalkraan.

Hij staat 2de rij van boven en dan 3de van rechts, naam is Harm Sportel en woonde in Zuidbroek, voor hem zijn vrouw, 3de rij van boven en 4de rechts, (Janna Sportel Postma) beide zijn overleden. Mijn schoonvader Harm Sportel is tot 8nov. 1972 bij u in dienst geweest, omdat hij op die dag is overleden toen hij van uit zijn werk, tegen over de werf, een hart stilstand kreeg 60 jaar oud. zag de nieuwe kraan niet zo zitten.

Met vriendelijke groet ;  Gerard Bos.


Hallo ,

Heel af en toe kijk ik eens op het internet naar de smitloyd schepen in dit geval de 74 en de 28 .En hedenavond vond ik jou site .Waarom deze interesse ?in 1982 en 1983 was ik werkzaam bij Voorwaarts .En heb dus de laatste in zijn geheel mee gebouwd .Als leerling dan wel , maar ik vond het allemaal prachtig .Ik neem aan dat jou vader de directeur was van het bedrijf ,en het leuke is dat ik bijna dagelijks jou ouderlijk huis zie“Vijverzicht” .en dat hij zo’n mooie peugeot 604 had , volgens mij eengroen metalic met beige bekleding ( wat vast en zeker leer was )Na dit dienstverband wou ik eigenlijk weer naar een scheepswerf ,maar dit is niet gelukt , omdat ze liever de vakmensen hadden .en daarna nooit meer op een scheepswerf gewerkt .

mvg H Venema


Mijn grootvader heeft de Curacao in naar ik meen 1948 laten bouwen. Een tekening op A0 formaat vond ik bij het opruimen van de Curacao vlak voor de sloop op het schip samen met een strafregister die altijd aan boord moest zijn.

De tekening heb ik laten digitaliseren en als PDF file bijgesloten. Het strafregister bevat allerlei straffen uitgedeeld door mijn vader die destijds kapitein op het schip was. Alles afgetekend door de consulaten in die landen waar geladen of gelost moest worden.

Dit strafregister wil ik niet kwijt maar is wel ter inzage.De tekening die enigszins beschadigd is heb ik nog wel op origineel formaat laten afdrukken. Met vriendelijke groet,

Henk Bonninga


Volgens mij heb ik ook aan de 74 gewerkt bij Voorwaarts ( ? ) ik heb 1,5 schip meegemaakt .Ik vond het fantastisch , om te zien hoe een schip werd gebouwd .ik was zelf ijzerwerker/sectiebouwer  met Lucas van Iren als leermeester  . ( leuke kerel was dat )Op een gegeven moment wilden wij aan het leren , wij dat waren 3 jongens die net van school kwamen , ik , en Hilvert Huiting en een Henk , en dat was naar de Streekschool in Groningen ,dat heeft heel wat voeten in aarde gehad . er waren 1a2 jaar eerder ook 3 jonge kerels aangenomen ,die naar school werden gestuurd en die hadden het voor ons goed verknalt , want die zaten op de maandag liever in de kroeg op de grote markt dan op school , en dat werd ons flink ingewreven .wij hebben toen een afspraak gemaakt met Fre kremer + dat wij het eerste half jaar zelf zouden betalen en bij goed gedrag dat terug zouden krijgen , ik weet niet meer zeker of het zo is gegaan , of dat ze nu inzagen dat wij van goede wil waren , en ze gelijk betaald hebben .Op 1 van de ritjes naar Groningen is Hilvert nog met zijn knalgele toyota corrola achterop een vrachtwagen gebotst die in de file stil stond , hij was aan het inhalen en het regende , de spray belemmerde zijn gezicht en daar stondenwij met ons goed gedrag met ons drieën veur de vief piepen was dat zo ongeveer .Ik zelf reed de ene week met mijn NSU 1200c en en Hilvert de andere week , Henk had geen auto meende ik , misschien te jong ?

1 uitspraak van Fre Kremer + is mij altijd bijgebleven , er was een werknemer die samen met zijn vrouw in verwachting was ,( zo heet dat tegenwoordig ) en die is daarom toen naar kantoor gegaan om loonsverhoging te vragen , die kwam ff later kwaad van woede terug , want hij had als antwoord gekregen : ik hoef jou neukerij toch niet te betalen ?

Nog een klein verhaaltje , toen ik net een auto had , en niet teveel geld , moest ik die zelf repareren , en in de handel hadje van die oprij bokjes , noem ik het maar , maar die waren nog al duur , er was toen iemand daar die zei , hans , als jij nu hoekijzer gaat zagen tussen de middag , dan las ik dat wel ff voor jou in elkaar thuis , en het was helemaal geen probleem als je wat metaal meenam , maar die bokjes , daar ging nogal wat ijzer in zitten , dus in mijn kastje in de kleedkamer had ik een plastic zak met hoekijzers , en toen die vol was moest die mee naar huis , en Jan Wiegman ,, was onze de voorman , broer van knelis kwam altijd ff gedag zeggen en op dat moment pak ik de tas uit mijn kastje , zakt de bodem er niet uit ? met een boel lawaai op de grond , en dan wil je wel door de grond zakken , en Jan zei heel rustig , Hans , als je wat mee neemt , is niet zo erg , maar dit

is toch wel erg veel . Doe dat nu niet weer .

Zo was er ook een collega , die , in de baas zijn tijd , complete lantaarns maakte , en geen lullige dingen , van die mooie statige die bij borg welgelegen enz. niet zouden misstaan ,  met mooi smeedwerk .Ik heb er een mooie tijd gehad , het was zwaar en redelijk hard werken  , maar dat kan je als schoolverlater    prima aan . ik wou dat het nog een aantal jaren langer had bestaan , dan had ik mijn opleiding af kunnen maken , omdat het praktijkgedeelte en de vergoeding ervoor weg vielen , was dat helaas gedaan .

mvg Hans